Ce a descoperit bărbatul care a făcut munca a zeci de cercetători

de: Nicoleta Apostol
19 01. 2018

Oamenii de știință au fost anunțați de un simplu cetățean că a avut loc o erupție vulcanică subacvatică. Mai trist este că a fost cea mai mare erupție de acest gen înregistrată vreodată.

Un simplu bărbat a surprins pe fereastra avionului cea mai mare erupție subacvatică înregistrată vreodată, erupție despre care oamenii de știință nici nu au avut habar. Kiwi, pasagerul care a surprins evenimentul, a trimis fotografiile oamenilor de știință, care și-au dat seama imediat ce era. Mai bine mai târziu decât niciodată.

Se pare că a avut loc cea mai mare erupție de acest gen înregistrată vreodată. „Știm că a fost o erupție pe scară largă, aproximativ echivalentă cu cea mai mare erupție pe care am văzut-o pe în secolul XX”, spune Rebecca Carey de la Universitatea din Tasmania, care a condus prima investigație aprofundată despre istoricul erupțiilor în 2012.

Evenimentul, produs de un vulcan submarin numit Havre Seamount, a trecut, neobservat de oamenii de știință, dar platforma plutitoare din mijlocul oceanului pe care acesta a generat-o era cam greu de trecut cu vedere. Începând cu 2012, pluta, compusă din piatră ponce, a acoperit aproximativ 400 de kilometri pătrați din sud-vestul Pacificului, dar luni mai târziu, sateliții au înregistrat dispersia pe o suprafață de două ori mai mare decât cea a Noii Zeelande.

Ancheta efectuată împreună cu autovehiculul autonom subacvatic (AUV) a arătat că erupția lui Havre Seamount a fost mai complexă decât oricare alta. Caldera, care se întinde pe o distanță de aproape 4,5 kilometri, a vărsat lavă de la circa 14 guri de aerisire, producând nu doar piatră ponce, ci și cenușă, cupole de lavă și lavă de mare.